Binnen 1 tot 5 dagen in huis Verzendkosten €5,95 Gratis bezorgt in Langerak en Nieuwpoort 🕒 Bekijk onze openingstijden
My Cart
0,00
De boerderij
Langerak

Langerak ligt tussen Utrecht en Rotterdam langs de rivier de Lek. Een rak is een recht stuk in de rivier. Je kon dan een lang recht stuk varen in de rivier. Vandaar dat deze woonplaats zo is genoemd. Van oudsher was Langerak een echt boerendorp. Nu  zijn er nog maar een paar boeren in het dorp. Aan de Lekdijk zitten nog maar twee boerderijen. Een van die boerderijen is die van ons. De woonboerderij is in 1843 gebouwd. Eerst was het een pachtboerderij, maar in 1983 is de boerderij door familie Van den Dool gekocht. De boerderij is met de tijd meegegroeid en steeds iets veranderd en groter geworden door aankoop van land of het bouwen van een (stukje) stal. Momenteel groot genoeg voor onze koeien en schapen.

Schapen

Tijdens de melkperiode krijgen de schapen het beste gras wat we hebben, zodat ze voor melk kunnen zorgen. Als het mooi weer is, kunnen de schapen, als ze willen, lekker naar buiten. Het unieke aan onze schapen is dat we verschillende soorten rassen hebben. Soms zitten er meerdere rassen in één schaap. Dit maakt een schaap sterk. Daarom zijn er witte, zwarte en bonte schapen te zien.

Koeien

Wij hebben sterke koeien die dicht bij de natuur staan vanwege het kruisen met het ras Fleckvieh. Fleckvieh is een dubbeldoelras voor melk en vlees. Dit ras is ontstaan in Duitsland. Fleckviehkoeien zijn sterke en vitale koeien die weinig ziek worden. Ongeveer de helft van de koeien is zwart met wit. En de andere helft is bruin met wit. Boeren noemen dat rood. Dus wij hebben rode en zwarte koeien.

Vers gras

Onze koeien produceren weidemelk met een extra volle smaak. ‘s Zomers gaan de koeien naar buiten. Ons land ligt niet strak om de boerderij, maar voor een groot deel aan de zuidkant van de Tiendweg. Daar wandelen de koeien vaak naartoe en weer terug. Koeien naar het land brengen of weer terug is een prachtig werkje. Alle koeien lopen dan rustig in een lange sliert achter elkaar aan. Echt genieten! Op stal krijgen de koeien behalve gras , mais en wat krachtvoerproducten ook vers gras aangeboden. Dit krijgen de koeien zodra dat het gras groeit. Meestal is dit van maart tot en met oktober. Het halen van het verse gras gebeurt met de trekker, frontmaaier en opraapwagen. Dit is taak die heel nauwkeurig moet worden uitgevoerd. Het gras mag namelijk niet te lang zijn, omdat de smakelijkheid van het gras dan afneemt voor de koeien. Het gras mag ook niet te kort zijn, want dan kunnen de koeien ziek worden.

Biodiversiteit

Een schaap wordt niet alle maanden per jaar gemolken. Als de schapen niet gemolken worden, mogen ze ‘s zomers uitrusten op de stadswallen van Nieuwpoort. Een belangrijk speerpunt op de stadswallen is het onderhouden en verhogen van de biodiversiteit. Hiermee wordt bedoeld dat er zo veel mogelijk soorten grassen en kruiden de gelegenheid krijgen om te groeien. Hoe gevarieerder dit is, hoe meer soorten organismen en insecten er kunnen leven. Hierdoor ontstaat een uitgebreider bodemleven, wat bijdraagt aan een vruchtbare bodem. Ennn, we kunnen je wat leuks vertellen. Meer biodiversiteit is niet alleen een speerpunt, nee het lukt ook. Volgens de onderzoekers komen er steeds meer bloemen tot bloei op de stadwallen. Zo volhouden dus!

‘s Winters mogen de schapen die niet gemolken worden naar ons eigen land. Op verschillende stukken land wordt het gras bewust laat gemaaid, om weidevogels de kans te geven om te broeden en hun jongen groot te brengen. Op dit kruidenrijk grasland mogen van 1 april tot 15 juni geen dieren, mensen of trekkers komen. Dit is officieel geregeld via collectief Alblasserwaard/Vijfherenlanden. Het kruidenrijkgrasland wordt bewust bemest met schapenmest, omdat dit veel stro bevat (vaste mest). Het blijkt namelijk dat vogels graag broeden op land waar vaste mest is gebracht.

We hebben verschillende soorten kruiden in ons grasland. Elk kruid levert zijn eigen bijdrage aan de natuur en onze dieren. In ons land staat bijvoorbeeld witte klaver. Dit kruid zorgt ervoor dat er stikstof uit de lucht wordt gehaald, waardoor het gras naast dit kruid hier gebruik van kan maken. Elke plant heeft namelijk stikstof nodig om te groeien. Bijen halen nectar uit de witte klaver. En omdat het rijk aan eiwitten en mineralen is, draagt dit kruid ook bij aan de gezondheid van onze koeien en schapen.

Melken

Op de boerderij zijn twee verschillende melksystemen aanwezig. Want een koe moet natuurlijk aan vier spenen gemolken worden, maar een schaap maar twee. Erik melkt meestal de koeien. Erik staat dan in een gat in de grond: de melkput. Aan weerszijde heeft hij 12 koeien staan. Als het tijd is om te gaan melken gaan sommige koeien alvast klaar staan, omdat ze graag gemolken willen worden. Een koe is namelijk een gewoontedier. Ze doen graag alles elke dag hetzelfde.

Voor de schapen is een melktafel gebouwd. De schapen lopen de brug op. Ze komen graag, want ze krijgen smakelijke brok aangeboden tijdens het melken. De schapen gaan met z’n 26-en netjes op een rijtje staan, zodat de melkstellen kunnen worden aangesloten. Als er geen melk meer komt, moet de melk worden opgeklopt. Er wordt dan geschud aan het uier, zodat de restmelk ook uitgemolken kan worden. Als dat is gebeurd lopen de schapen weer terug het hok in om te gaan chillen in het stro of te gaan eten of drinken.

In de kelder van het voorhuis zit een pekelbak. Deze pekelbak is vroeger gebruikt om kaas in te pekelen. In deze bak kunnen ongeveer vijf kazen naast elkaar liggen. Maar waar een ander goed in is, moet je een ander laten doen. Daarom verwerkt Booij Kaasmakers onze schapenmelk en een deel van onze koeienmelk. Dit moderne bedrijf maakt op een ambachtelijke wijze kaas. Veel kazen zijn daar in de prijzen gevallen vanwege goede smaak en kwaliteit.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping